4/03/2012

Top 10 filmov o móde

Milujem módu a takisto aj filmy o móde. Sú také, ktoré nás oboznamujú s módou z iných dekád či jej históriu no aj také, ktoré sú proste "len" o luxusných značkách. Každý z týchto dvoch druhov má niečo do seba. Kto sa o módu zaujíma, napr. ako ja, zaujíma sa tiež o jej históriu a o "predkov" dnešných modelov, ktoré my teraz nosíme. To je ten prvý druh filmov o móde. A ten druhý, nuž, čo dodať? Každá z nás sa rada pozrie na bohémsky život, spojený s luxusnými značkami a väčšinou s mestom New York, aj keď len vo filme. A potom o tom sníva. Aké by bolo, vykračovať si po 5th Avenue s kávou značky Starbucks v ruke a cez ruku prevesené papierové tašky značiek Hermes, Chanel či Gucci. Áno, naozaj skvelá predstava. To je dôvod, prečo milujem ten druhý druh filmov o móde - rada snívam o luxuse, ako takmer každý. A teraz už prinášam sľúbený rebríček Top 10 filmov o móde!


10. Bill Cunningham New York 
Čo? Dokument o jednom z najuznávanejších newyorských fotografov, Billovi Cunninghamovi.

Prečo? Bill jazdí po meste na svojom bicykli a fotí módu tamojších ľudí. Uvedomíš si, že fotenie módy nemusí byť len pripravované fotenie v módnych interiéroch za pomoci niekoľkých vizážistov, ale že jej fotenie je aj celkom spontánne a zábavné.

FIY: Bill fotí módu pre New York Times, má už viac ako 80 rokov, no svoju "prácu" - fotenie módy na uliciach - robí už viac ako 30 rokov!

Kedy? 2010
Trailer pozri tu!




9. L'amour fou 
Čo? Ďalší dokument, tentoraz o veľkolepom návrhárovi, Yves Saint Laurent (YSL). YSL je považovaný za jednu z najvýznamnejších osobností módy minulého storočia.

Prečo? Okrem zaujímavého príbehu nazrieš aj do famózneho džobu Yvesa a továrne kde sa vyrábajú jeho výrobky.

FIY: L'amour fou znamená niečo ako bláznivá, divoká láska. A prečo sa tak volá film? Pretože film je okrem iného aj o jeho vzťahu s Pierre Bergeom, s jeho milencom. Áno, dobre ti svitá...

Kedy? 2011
Trailer pozri tu!




Yves & Pierre

8. Lagerfeld Confidential 
Čo? Dokument. Zas a znova. Tentokrát o módnej legende, Karlovi Lagerfeldovi. Jeden z najuznávanejších tvorcov módy druhej polovice 20. storočia.

Prečo? Pretože nazrieš hlboko do Karlovho sveta a života. Uvidíš ako žije a ako trávi čas - cestovaním, vytváraním kolekcií, organizovaním módnych prehliadok a samozrejme, aj zábavou.

FIY: Vo filme uvidíš aj herečku Nicole Kidman, ktorá si zahrá sama seba.

Kedy? 2007
Trailer pozri tu




7. Valentino: The Last Emperor
Čo? Dokument. Možno Ti s tým už leziem na nervy, no dokumenty sú jednoducho dôležité. Teda samozrejme len v tom prípade, že ťa láka vedieť o danej značke viac ako len poznať výrobky.

Prečo? Rovnaká možnosť ako pri predchádzajúcich dokumentoch - nazrieš hlbšie do života veľkolepého návrhára a zistíš viac o jeho živote i výrobkoch.

FIY: Webový denník Indiewire označil tento film za najviac zarábajúci dokument roku 2008.

Kedy? 2008
Trailer pozri tu!






6. Marie Antoinette   
Čo? Tento film si už určite videla. Ak nie, prinajmenšom si o ňom počula. Oplatí sa Ti pozrieť si ho! Ako názov vypovedá, film je o francúzskej vojvodkyni a dcére Marie Terézie, Márie Antoinette.

Prečo? Pretože okrem úžasného príbehu a skvelého výkonu Kirsten Dunst, ktorá stvárnila hlavnú postavu, ťa zaujme aj móda, ktorá sa nosila v druhej polovici 18. storočia.

FIY: Tento film režírovala žena, konkrétne Sofia Coppola, ktorá režírovala tiež jednu epizódu populárneho seriálu Star Wars.

Kedy? 2006
Trailer pozri tu!







5. Sex and the city
Čo? Myslím, že tento film nepotrebuje komentár. Stavím sa že si ho už videla. Keby len jeden krát že? :-)


Prečo? Nuž prečo...niekoho zaujme príbeh, niekoho prostredie (čiže NYC) a niekoho úžasné módne kreácie štyroch hlavných hrdiniek. Ja spadám do poslednej možnosti.

FIY: Určite ťa neprekvapí ak ti poviem, že film má už aj druhé pokračovanie. Nezabudni pozrieť!

Kedy? 2009
Trailer pozri tu!










4. Confessions of a shopaholic
Čo? Film o redaktorke časopisu o móde a zároveň nevyliečiteľnej šopaholičke. Videla som ho dva krát a je to naozaj skvelý film - lovestory i zábava v jednom!

Prečo? Od Isly Fisher, alias Rebeccy pokradneš množstvo módnych ideí a pravdepodobne sa zamiluješ do Lukea, Rebeccineho šéfa. O značkách ako Zac Posen či Gucii propagovaných vo filme ani nehovoriac!

FIY: Film bol natočený podľa knižného bestselleru!

Kedy? 2009
Trailer pozri tu!




3. The Devil wears 
Čo? Film o mladej Newyorkčanke, ktorá získa prácu asistentka v módnom časopise. Jej šéfka je legendárna Miranda Priestly, známa ako dračica. Dokáže sa Andrea u šéfky presadiť a vybudovať si kariéru asistentky? 

Prečo? Skrátka pretože je to skvelý film. Luxusné značky, mesto New York a premena Andrei zo škaredého káčatka na krásnu labuť.

FIY: Aj keď je postava Mirandy fiktívna, je nadmieru jasné, že inšpiráciou pre vytvorenie postavy Mirandy bola legendárna šéfredaktorka amerického Vogue, Anna Wintour.

Kedy? 2006
Trailer pozri tu!





2. September Issue
Čo? Vynikajúci dokument o exkluzívnom časopise Vogue a jeho šéfredaktorke.

Prečo? Pretože, aj keď to tak nevyzerá, zistíš, že viesť módny, viac ako 400-stranový mesačník o móde, nie je len také jednoduché. Mimochodom, videla som ho na HBO, takže ak si odsleduješ ich program, možno si ho ani nebudeš musieť sťahovať :)

FIY: Film je natočený v roku 2009, no jedná sa o septembrové vydanie roku 2007

Kedy? 2009
Trailer pozri tu!






Anna v práci

Náročné fotenie pre Vogue


1. Coco Before Chanel
Čo? Podľa mňa najlepší  film o móde vôbec. Spolovice tiež dokument, pretože približuje život slávnej návrhárky Coco Chanel.

Prečo? Pretože keby nebolo Coco Chanel a jej citu pre jednoduchosť, pravdepodobne by ešte naše mamy (a možno aj my) nosili korzety a prečačkané outfity ako v minulom storočí.

FIY: Určite vieš, že jej pravé meno nebolo Coco, no Gabriela. No vedela si, že Coco nebolo stredné meno ale prezávka, ktorú si sama vymyslela, aby nemusela odhaliť svoje vlastné meno?

Kedy? 2009
Trailer pozri tu!







Rebríček je zostavený podľa môjho vkusu a názoru, takže budem úplne chápať, ak s mojim poradím nebudeš súhlasiť. Vynechala som nejaký zaujímavý či podstatný film o móde? Informuj ma v komentári! :)

Zdroje obrázkov: weheartit.com, google.com / Source of pictures: weheartit.com, google.com

20 komentárov:

  1. Skvelý nápad, spracovanie aj napísané je to úžasne... mala by si byť redaktorkou v časopise alebo tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Skvelý výber, u mňa je to tiež niako tak :)

    OdpovedaťOdstrániť
  3. Plne súhlasim s najlepším filmom ;) Coco before Chanel :)

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Ách dostala som na ne chuť :)) Mohla by si nám dať aj link,žekde sa dajú stiahnúť :) Bolo by to super.

    OdpovedaťOdstrániť
  5. ahoj, vybrala si parádne filmy ale ja sa chcem opítať, či neviete o nejakom filme čo mal byť akože pokračovaním filmu diabol nosí Pradu len sa to inak volalo. Ak niekto vie, veľmi by mi pomohol :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Ahoj, vybrala si vážne dokonalé filmy, diabol nosí Pradu som videla minimálne miliónkrát, a Lenka áno je pokračovanie ale len v knižnej forme, názov je: VŠETKY DôLEŽITÉ KONTAKTY :)
      :) Mala by som ešte otázku na adminku tejto dokonalej stránky, kedže milujem módu do slova a do písmena, chcela by som sa spítať, či by som nemohla byť taký malým pomocníkom tejto stránky, PROSÍM :) velmi by som sa potešila a velmi by ma to aj bavilo ;) PROSÍM OZVI SA :) môžeš aj na fb: Adka Bieber Tužinčinová, budem len rada ĎAKUJEM :)

      Odstrániť
    2. Pokračování filmu Ďábel nosí Pradu by se mělo natáčet/ se natáčí.. Na pár blozích se o tom psalo :)

      Odstrániť
  6. Pekný a zaujímavý článok, pridali sme sa k odberu... :)

    OdpovedaťOdstrániť
  7. Poctivo sťahujem film o Anne Wintour...Sex v meste(1,2) a Coco before Chanel som videla milión krát a stále si ich rada pozriem ;) Inak videla si film "Coco Chanel and Igor Stravinsky"? Ak nie, odporúčam.

    OdpovedaťOdstrániť
  8. ja urcite odporucam Salon sestier Fontanovych :) velmi sa mi to pacilo :) http://www.csfd.cz/film/301750-atelier-fontana-le-sorelle-della-moda/

    OdpovedaťOdstrániť
  9. super vyber, ale tie dokumenty nemôžem nikde najsť na stiahnutie

    OdpovedaťOdstrániť
  10. genialne! milujem tento blog :)

    OdpovedaťOdstrániť
  11. S tím seriálem Star Wars jsi zabila celej filmovej svět. :D

    OdpovedaťOdstrániť
  12. Ahojte nemá niekto v PC Sex v meste 1,2,3 ?? aby mi to poslal ? Prosím !! napište mi Alexandramelegova@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
  13. musim trochu poupravit uvedene informacie... Maria Antoinetta nebola vojvodkyna Francúzska, ale francuzska kralovna a arcivojvodkyna rakúska. Aj tento film je prisposobeny ociam divaka 21.storocia, lebo polovicka filmu nie je pravdiva, Maria nikdy nepodviedla svojho manzela, neutracala tolko penazi, ale to uz je historia...film o CoCo Chanel, ono sa v skutocnosti az tak moc precackane saty nenosili, v obdobi secesie sa nenosili prezdobene zivotiky ani hlboke vystihry, praveze sa nosiili rolakovite goliere a žabó taktiež sa nosila turnýra aj ked nie po cele obdobie, v tom filme islo o to, zdoraznit Gabrielin zmysel pre jednoduchost, pre slobodu. Gabriela nevedela kreslit ani nikdy nekreslila navrhy, nepredkreslovala si kriedou na textil, ale rovno strihala, vzdy vsadzala na svoju intuicu, ktora jej vychadzala, az neskor mala kreslicku, ktorej rozpravala svoje predstavy a ta ich zakreslovala...Film bájecny zivot shopaholikov, Luk nie je syn Rebeccynej sefky, Luk je jej sef

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Mne takisto tieto mylné info udreli do očí;-)
      a hlavná vec je, že prevažná väčšina z týchto filmov sú povrchné žvásty.....;-)
      S.

      Odstrániť
  14. Všechny filmy viděny a všechny mám ráda, ale dík za připomenutí, strašně ráda si je připomenu a kouknu na ně znova :))

    http://theblondetime.blogspot.cz/

    OdpovedaťOdstrániť
  15. Ještě doporučuji Jezero s lekníny, krásný dvoudílný film o životní cestě jedné módní návrhářky http://www.csfd.cz/film/118706-jezero-s-lekniny/
    A pak také určitě výborný (ale téměř nesehnatelný) miniseriál BBC o jednom salónu z dvacátých a třicátých let: http://www.csfd.cz/film/126190-salon-eliott/

    OdpovedaťOdstrániť
  16. Můžu se zeptat, kde jsi stáhla dokument o Karlovi nebo o Valentinovi ?? :)
    Děkuju moc :)

    OdpovedaťOdstrániť

Ďakujem za každý jeden komentár, pozitívny i negatívny! :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...